Vanmorgen kwam er op Facebook weer een mooi voorbeeld voorbij van hoe verwarrend voorlichting over voeding kan zijn en waarom we ons continue afvragen: "wat kunnen we dan nog wel eten?!" Er werd door iemand een bericht over volkorenbrood gedeeld (uit 2012 nota bene) en...

Foto: Ronald J. Reinders De afgelopen zes weken zat ik elke woensdagavond klaar voor het programma 'Hoe word ik honderd' op NPO 1 van omroep Max. Zes Nederlanders gaan in dit programma de strijd aan tegen diabetes, hart-en vaatziekten, overgewicht en stress. In vijf maanden tijd...

Met 8 deelnemers begonnen we 1 oktober met de Oktober Healthy Foodie Challenge, een maand lang zo gezond mogelijk eten om de gezellige zomer met alle daarbij behorende verleidingen definitief achter ons te laten. De zomer eist bij mij altijd z'n tol. Drankjes na elke zonnige...

Koffie, hét drankje waar we 's morgens niet zonder kunnen. Veel mensen hebben koffie nodig om op te starten en de dag goed te beginnen. Dit komt door de cafeïne in koffie, een stofje wat ons wakker maakt. Er zijn ook mensen die de hele...

De één roept dat je vooral (room)boter moet gebruiken, want dit is puur natuur en bevat geen toevoegingen. De ander beweert dat je margarine en vloeibare oliën moet gebruiken want dit is beter voor cholesterol. Hoe zit het nou en wat is het beste op...

Ik drink af en toe een glaasje Kefir, dit is namelijk enorm gezond wordt beweerd. Maar wat is Kefir en waarom is dat dan zo gezond voor je? Kefir is gefermenteerde (rauwe) melk door het toevoegen van melkkefirkorrels. Hierdoor wordt de melk licht probiotisch en heel...

  We denken en worden wijsgemaakt dat antioxidanten gezond zijn, maar is dat wel zo? Antioxidanten is een verzamelnaam voor vitamines zoals vitamine A, C, vitamine E, mineralen seleen, chroom en zink, maar ook stoffen zoals co-enzym Q10 en bètacaroteen. Ze zouden veroudering kunnen afremmen en de...

Kort geleden in het nieuws: Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen zal de komende decennia sterk oplopen naar 1,4 miljoen in 2040, een stijging van 65% ten opzichte van 2011. Zorgwekkend. 1,4 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. De directeur van de...

Een beladen onderwerp deze week dat eigenlijk alleen nog maar meer vragen oproept. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo ingewikkeld. Op basis van wat de wetenschap nu weet verstaan we het volgende onder gezonde voeding: Gezonde voeding bestaat uit genoeg groenten, fruit, volkorengranen, noten, peulvruchten,...