Hoe word ik honderd?

http://over.npo.nl/uploads/media_item/media_item/127/82/Hoe_word_ik_100___Roland_J_Reinders-1470737721.jpg

Hoe word ik honderd?

Foto: Ronald J. Reinders

De afgelopen zes weken zat ik elke woensdagavond klaar voor het programma ‘Hoe word ik honderd’ op NPO 1 van omroep Max. Zes Nederlanders gaan in dit programma de strijd aan tegen diabetes, hart-en vaatziekten, overgewicht en stress. In vijf maanden tijd proberen de deelnemers onder begeleiding van een medisch team van hun aandoeningen en medicatie af te komen, door simpelweg gezond te leven.

Aangezien het boek ‘Hoe word je honderd’ van arts William Cortvriendt (tevens presentator van het programma) één van de boeken is die mij het meest heeft geïnspireerd tot het volgen van mijn opleiding tot voedingsdeskundige en het leven van een gezonde levensstijl was ik meteen heel enthousiast toen ik over het programma hoorde. Ik kan iedereen die met zijn of haar gezondheid bezig is dit boek van harte aanraden. William Cortvriendt vertelt in duidelijke alledaagse taal de wetenschappelijke feiten over hoe we gezond en jong blijven en daardoor bijzonder lang kunnen leven. Een pakkend boek met veel praktische tips en voorbeelden. Het programma ‘Hoe word ik 100’ vertaalt deze boodschap naar een veel breder publiek op televisie, iets waar ik heel enthousiast van word!

Maar liefst vijf (!) miljoen Nederlanders lijden aan welvaartsziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten,  overgewicht en chronische stress, een wat mij betreft schokkend getal. Vooral als je weet dat deze ziektes zoals de naam al zegt (‘welvaart’) voorkomen kunnen door gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Mensen slikken soms wel tot 25 verschillende medicijnen per dag en ze weten zelf eigenlijk niet eens waartegen. Daarnaast weten ook veel mensen niet wat nou echt gezond eten is en wat ze zouden moeten doen om van hun ziektes en klachten af te komen. Met begeleiding, kennis en een flinke dosis motivatie zijn er verbazingwekkende resultaten te behalen in korte tijd.

Het programma laat dit zien. Na een week zijn twee deelnemers met diabetes al van hun insulinespuiten af, simpelweg door gezond eten en het weglaten van snelle koolhydraten zoals brood, aardappels, pasta en rijst! De deelnemers krijgen kookles, informatie over gezonde voeding en sportlessen, alles onder professionele begeleiding. De kilo’s vliegen eraf, ieders bloeddruk daalt tot gezonde waarden, conditie verbetert aanzienlijk, pijn verdwijnt en medicijnen kunnen in de prullenbak. Inspirerend en prachtig om te zien. Daarnaast is het ook gewoon een erg leuk programma, met leuke mensen die veel lol hebben en samen tot verbluffende resultaten komen.

Is het dan zo simpel? Ja, dat is het! Ik hoop dat door het kijken van dit programma of het lezen van het boek veel mensen worden geïnspireerd en aangezet tot het veranderen van hun levensstijl. Je gezondheid is het belangrijkste wat je hebt en waarom wachten met gezond eten en leven tot het echt nodig is, tot de dokter je medicijnen voorschrijft voor die hoge bloeddruk of erger? Begin nu en voorkom erger later. Niet om 100 te worden, maar om zonder kwalen, ziektes en pijn gezond en fit ouder te worden. Kijken of lezen dus!

Hoe word je 100, William Cortvriendt

Hoe word ik 100, NPO 1 uitzending gemist

“Let food be thy medicine” – Hypocrates